DERNEK BEYANNAMESİ
Dernekler Müdürlüğü’ne yılda bir defa 30 Nisan’a kadar bildirim yükümlülüğü olan derneğinizin genel bilgilerine dayalı olan dernek beyan formunu vermeyi lütfen unutmayınız! Çünkü dernek beyannamesini bildirmediğiniz takdirde ceza yemeniz olası bir durum halini alıyor.
Derneklerin Genel Merkezleri takvim yılının ilk 4 ayı (Ocak-Nisan arası) il dernekler müdürlüğüne derbis üzerinden bildirecek ,şubeler hem genel merkeze hem derbisten dernekler müdürlüğüne dernek beyannameleri bildirecekler ama temsilciliklerin bildirim durumu söz konusu değil çünkü temsilcilikte bağış ,üye aidatı durumu olmaz.
DERNEK BEYANNAMESİNİN DOLDURULMASINDA VE MÜLKİ İDARE AMİRLİĞİNE VERİLMESİNDE UYULMASI GEREKEN GENEL ESASLAR
Beyanname verme yükümlülüğünü düzenleyen, 5253 sayılı Dernekler Kanununun 19 uncu ve 31.03.2005 tarih 25772 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Dernekler Yönetmeliğinin 83 üncü maddeleri uyarınca;
– Dernek Beyannamelerinin her takvim yılının ilk dört ayı içinde (Ocak ayı başından Nisan ayı sonuna kadar herhangi bir mesai gününde verilebilir) bir önceki yıla ait olmak üzere mülki idare amirliğine verilmesi gerekmektedir.
– Doldurulan beyannamenin yönetim kurulu tarafından incelenerek onaylanması ve onaylandığına dair kararın tarih ve sayısının beyannamenin sonundaki ilgili bölüme mutlaka yazılması gerekmektedir.
– Beyannameler, il merkezlerinde ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerde bulunanlar için bir adet, diğer ilçe merkezlerinde bulunanlar için ise iki adet olarak verilecektir.
-Şubelerin, mülki idare amirliğine verecekleri beyannamenin bir örneğini bağlı bulundukları derneğin genel merkezine de vermeleri gerekmektedir. Şubeler verecekleri beyannamelerde sadece kendi şubelerine ait bilgilerin tamamını ilgili bölümlere yazacaklardır, bağlı bulundukları derneğe ait olan bilgileri (Örneğin dernek mülkiyetinde bulunan fakat şube tarafından kullanılan taşıtlara ait bilgiler, derneğe ait yayın organı ile ilgili bilgiler gibi) ayrıca kendi beyannamelerinde belirtmeyeceklerdir. Dernek Genel Merkezleri ise, beyanname verme süreleri dolmadan iki ay önce şubelerine ait beyannameleri alacaklar ve bu şekilde şubelerinden derledikleri tüm bilgileri (üye sayıları, mali bilgiler ile birleştirmeye uygun diğer bilgiler) içeren dernek beyannamelerini mülki idare amirliğine vereceklerdir. Dernek genel merkez beyannamesinde şubelerinden gelen özellikle mali bilgilerin konsolide edilerek tek mali tablo üzerinde sağlıklı bir şekilde gösterilebilmesi için, dernek ve şubelerinin hepsinin aynı muhasebe sistemine göre (Dernekler Yönetmeliğin 31 inci maddesinde belirtilen hadler dikkate alınarak İşletme Hesabı Esası veya Bilanço Esası) defter tutmaları gerekmektedir.”
– Temsilcilikler için ayrıca beyanname verilmeyecektir. Ancak, temsilciliklere ilişkin bilgilerin beyannamede gösterilmesi gerekmektedir.
– Belirtilen süre içinde beyannamelerini vermeyenler Dernekler Kanunu’nun 32 nci maddesinin (l) bendine göre idari para cezasıyla; beyannameleri bilerek gerçeğe aykırı olarak verenler ise aynı Kanunun 32 nci maddesinin (j) bendine göre adli para cezasıyla cezalandırılacağı dikkate alınmalıdır.
Son Yorumlar