Dernekler için gelir getirici faaliyetleri, kayıt altına almak için alındı belgesi doldurulur. Alındı belgeleri, yetki belgesi sahibi olan kişiler ve yönetim kurulu üyeleri tarafından düzenlenebilir. Bankalar aracılığı ile elde edilen gelirlerde alındı belgesinin doldurulması zorunludur. Banka dekontu üzerinde yer alan bilgiler, alındı belgesi yerine geçmektedir.
Yetki Belgesi Düzenlenmesi: Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını belirten ve Dernekler Yönetmeliği Ek-19’da yer alan ” Yetki Belgesi ” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgeleri en fazla 1 yıl süre ile verilebilir. Süre bitiminde tekrar aynı şekilde düzenlenmelidir.
Alındı Belgesi: Dernek gelirleri alındı belgesiyle tahsil edilir. Alındı belgesi Ek-17’de belirtilen ölçü ve ebatlarda, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde, alınacak yönetim kurulu kararı ile anlaşmalı matbaalarda bastırılır. Basım işlemi sonrası dernek kaşesi ile teslim alma işlemi gerçekleştirilir. Basım işlemini gerçekleştiren matbaa tarafından 15 gün içinde dernekler birimine, bildirimde bulunulması zorunludur.
Alındı Belgesi Doldurulması
Alındı belgesi yetki sahibi olan kişiler tarafından ya da dernek yönetim kurulu asil üyeleri tarafından düzenlenebilir. Bu belgenin doldurulmasında sürpriz dernek cezaları ile karşılaşmamak için aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Alındı belgeleri, gelir tahsil etme görev ve yetkisine sahip bulunanlara, sayman üyelerce imza karşılığı verilir ve kullanıldıktan sonra imza karşılığı geri alınır.
- Alındı belgeleri, sabit boyalı sert veya sivri uçlu tükenmez kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur.
- Ödemede bulunana asıl yaprak koparılarak verilir, koçan kısmı ciltte bırakılır.
- Düzenleme sırasında hata yapılırsa, hatalı belge yaprağı ödemede bulunana verilmez. Asıl ve koçan yaprakların üzerine “İPTAL” ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakılır.
- Alındı belgeleri tüm bilgilerin eksiksiz doldurulması ve ilgili kişilerce imzalanması suretiyle düzenlenir.
- Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları otuz gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar.
- Yurtdışından derneklere yapılacak olan yardımların, dernek banka hesabı üzerinden yapılması zorunludur.
- Gelir tahsilinde, bağış yapan kişi gerçek kişi ise TC Kimlik No, tüzel kişi ise vergi kimlik numarası ya da dernek ise Dernek Kütük No yazılmalıdır.
- Gelir çeşidi kısmına, tahsilatı neye dair yaptıysanız, giriş yaparken gelir çeşidi olarak yazmak durumundasınız. Bağış, aidat, yardım, sponsorluk, kermes vb. gibi yazılabilir.
Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, tüm dernek kuruluş ve yönetim süreçlerinde sizlerin yanında yer almaktayız. Alanında profesyonel ve uzman ekibimizden bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.