Dernek Danışmanlığı

15.03.2021
225

Dernek kurmak sadece kuruluş bildirim formunu doldurmak, tüzük hazırlamak ve bunları il sivil toplum müdürlüğüne teslim etmekten ibaret değil. Tüzel kişiliği kazanması kolay olan dernekler için asıl zor olan kısım yönetim süreçlerinde cezaya mahal vermeyecek şekilde dernekler kanununa uygun olarak hareket etmek. Bu durumun mümkün olması için dernekler hukuku, muhasebesi ve idaresi alanında hizmet veren uzman ve tecrübeli bir dernek danışmanlığı firması ile çalışmalarınızı yürütmelisiniz.

Elif KARATAŞ 2008 yılından beri aktif olarak sivil toplum kuruluşlarının yönetim süreçlerinde yer alan, idari hizmetlerde marka olmuş bir isimdir. Alanında uzman olan avukatlar, mali müşavirler ve süreç yöneticisi profesyoneller ile çalışmaktadır. Dernek danışmanlığı alanında İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde 100’lerce derneğe sürekli danışmanlık hizmeti verilip, dernek yöneticilerinin sadece faaliyet ve amaçlarına yönelmeleri açısından büyük bir kolaylık sağlanmaktadır.

Dernek Danışmanlığı Hizmetleri

• Dernek Kuruluş Bildirimi
  • Banka Hesabı Açılışı
  • Genel Kurul Yapılması
  • Dernek Muhasebesi
  • İç Denetim Raporu Oluşturulması
  • Beyannamelerin Düzenlenmesi
  • Dernek Organlarının Oluşturulması
  • Yardım Toplama İzni
  • Alındı Belgesi Basımı
  • Gençlik ve Spor Kulübü Kuruluşu
  • Federasyon Kuruluşu ve Üyelik
  • Dernekler Yönetmeliğine Uygunluk

Dernek yönetim süreçleri ile ilgili yukarıda maddeler halinde sıralamış olduğumuz hizmet listesi sadece bir kaç örnek. Dernek faaliyetleri esasında karşılaşacağınız bir çok istisna durum olacaktır. Bu durumlar dernekler kanunun istisna maddeleri içinde geçerlidir.

İçişleri Bakanlığı ve kanun koyucular tarafından, derneklerde uygulanacak olan her işlemde bildirim yükümlülüğü yer almaktadır. Sorumlu müdür değişikliği, yetki belgesi düzenlenmesi, üyelik kayıtları, genel kurul toplantısı sonuçlar vb. gibi bir çok faaliyetlerde 15 gün, 30 gün ve 45 gün gibi süre sınırlamaları olur. Bu süre sınırlarını bilmeden de olsa aşmanız kurul üyesi ve üyelerince ceza yemenize neden olacaktır.

Oluşturmuş olduğumuz dernek cezaları başlıklı yazıda 2021 yılı için 1730 TL ile 545.500 TL arasında olan cezaları ve hükümleri inceleyebilirsiniz. Bu cezalar bir kişiye kesilebileceği gibi, tüm yönetim kurulu üyelerine de kesilebilir.

Maalesef bir çok dernek ceza işlemi sonrasında dernek danışmanlığı firmaları ile iletişime geçmektedir. Tabi bununda bir önemi yok. Dikkat etmeniz gereken sadece vakıf ve dernek danışmanlığı alanında hizmet veren firma ile çalışmak olmalıdır.

Örneğin; Dernek muhasebesi için bir mali müşavirlik firması ile anlaşmanız mümkün. Ancak genel kurul yaparken karşılaştığınız bir sorunda muhasebeci ile iletişime geçemezsiniz. Ya da bir avukatlık firmasından dernek kanunu ile ilgili destek alıp, beyanname konusunda fikir alamayacağınız gibi. Tabi bunun yanında mali müşavirlik firmasının hem dernek muhasebesine hem de farklı ticari işletmelerin muhasebesine bakması ya da bir avukatlık bürosunun hem boşanma davalarına bakması hem de dernek yönetim süreçleri ile ilgilenmesi profesyonelleşmenin önüne geçmektedir.

Özetleyecek olursak, sizler için en avantajlı seçim, sadece dernek yönetim süreçleri ile ilgili hizmet veren firma ile çalışmak  olacaktır. Tabi bu firmanın dernek muhasebesi, dernekler hukuku ve tüm yönetim süreçlerini kendi çatısı altında toplamış gerekir. Her konuda tek bir dernek danışmanlığı firması ile iletişim halinde olmak, sizin dernek faaliyetlerine ve amaçlarına odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.

Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak; dernek danışmanlığı, dernek muhasebesi ve tüm dernek yönetim süreçleri alanında sivil toplum gönüllülerinin yanında yer almaktayız. Bizimle tanışmak ve fikir almak için  iletişime geçebilirsiniz.