Dernek kurmak ve derneklere üye olmak kanuni olarak aksi yönde hüküm olmadığı takdirde, medeni kanun kapsamında herkese tanınmış bir haktır. Bu nedenle mülkü idareye ya da sivil toplum müdürlüğüne ödemeniz gereken herhangi bir dernek kurma maliyeti, harcı veya asgari kuruluş maliyeti yoktur. Vakıf kuruluşunda mal varlığı esas alınırken, dernek kuruluşunda kişi ve amaç birliği esas alınır.
Tabi bu durum dernek kurmanın herhangi bir maliyeti olmadığı anlamına da gelmez. Başlangıç aşamasında profesyonel tüzük hazırlatmanız, zorunlu dernek defterleri, evrak masrafları ve dernek faaliyetleri sürecinde yapacağını bir takım masraflar ortaya çıkacaktır. Şimdi dernek kurmak için karşınıza çıkabilecek gerekli tüm maliyetleri sıralayalım.
Dernek Kurma Maliyeti
Öncelikle online olarak araştırma yaptığınızda karşınıza çıkacak olan 100 TL+ KDV ya da 150 TL+ KDV gibi rakamların gerçekçi olmadığını kabullenmelisiniz. Buna bir nevi ”fishing” yani ”oltalama” taktiği diyebiliriz. Başlangıç aşamasında sizlere sadece basit maliyetler sunulup, devamında artan maliyetler ile karşı karşıya kalmanız sağlanır.
Dernek kurmak ve sadece faaliyetlerle ilgilenmek istiyorsanız, sadece dernek hizmetleri alanında hizmet veren şirketlerden danışmanlık almalısınız. Zira tüzük hazırlama, genel kurul toplama, karar alma, beyanname verme ve defter tutulması gibi konularda yapacağınız hatalarda yönetim kurulu üyesi başına ya da dernek adına 500 TL ile 5000 Bin TL arasında ceza yemeniz mümkün. Bazı usulsüzlüklerde ise adli cezalarla da karşılaşabilirsiniz. Şimdi başlangıç aşamasında karşınıza çıkacak olan dernek kurma maliyeti unsurlarını sıralayalım.
- Dernek Tüzüğü Hazırlatma
- İşletme Defteri Alımı
- Evrak Kayıt Defteri
- Üye Kayıt Defteri
- Karar Defteri
- Alındı Belgesi ve Ayni Makbuz Basımı
- Genel Kurul Hazırlığı
- Dernek Muhasebesi Maliyeti
- Dernek Hukuki Danışmanlığı
- Dernek Merkezi Kirası
- Stopaj Gideri
- Kırtasiye ve Dernek İşletmesi vb. Maliyetleri
Yukarıda dernek açmak ve devamlılığını sağlamak için bir takım maliyetleri sıraladık. İsteğinize bağlı olarak spor kulübü, dernek lokali ya da iktisadi işletme açmak isterseniz, maliyetleriniz değişiklik gösterecektir.
Türkiye’de aktif olarak sivil toplum faaliyetleri gerçekleştiren dernek sayısı 122 bin civarındadır. Tüm derneklerin 2020 yılı geliri 25 Milyar (Katrilyon) TL civarındadır. Aktif olarak faaliyet gösteren derneklerin hepsi, yukarıda yazılı olan maliyetlerle dernek çalışmalarını yürütmektedir.
” Dernek kurma maliyeti ” başlıklı bilgilendirme amaçlı makalemizin sonuna geldik. Sizde dernek olarak amaçlarınıza ulaşma yolunda, hatasız ve profesyonel bir şekilde ilerlemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bulasikcilar (Stewart) dernek kurmak isteriz maliyetimiz ne olur ve nasıl bir yol izlemeliyiz
Merhabalar, bizleri aradığınız taktirde tercihleriniz doğrultusunda, danışmanlarımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.