Dernek Kuruluş Bildirimi | Ek-2 Formu Doldurma

16.03.2021
18.885

Dernek kurmak için en az 7 kişi tarafından doldurulmuş olan kuruluş bildirim formu ile amacınıza yönelik hazırlamış olduğunuz tüzüğü mülki idari amirliğine teslim etmeniz gerekiyor. Bu iki evrak kaç nüsha ise, her nüshanın altı dernek kurucu üyeleri tarafından imzalanır. Dernekler birimi tarafından incelenmesi ve alındı belgesinin verilmesiyle birlikte dernek kuruluş bildirimi aşaması tamamlanmış olur. Yani alındı belgesinde yer alan tarih, gün ve saat bilgisi derneğin tüzel kişiliğin başlangıç tarihini ifade eder.

Evet, daha önce paylaşmış olduğumuz dernek nasıl kurulur başlıklı yazıda asıl zorlukların dernek kuruluş bildirimi sonrasında başlayacağınız yazmıştık. Genel kurul yapılması, dernek defterlerinin tasdiki ve tutulması, dernek organlarının seçimi, beyanname verme vb. gibi. Tabi bu süreçlere geçebilmek için kuruluş bildirimi aşamasını başarıyla geçmeniz gerekiyor. Nasıl mı?

Dernek Kuruluş Bildirimi

Mülki idare amirliğine verdiğiniz evraklarda herhangi bir sorun yok ise alındı belgesi verilerek, derneğinizin tüzel kişilik kazanması sağlanır. Ancak 60 günlük süreç içerisinden dernek tüzüğünüz ile birlikte evraklarınız incelenir. Herhangi bir hata, eksiklik ya da aykırılık olması durumunda sizlere tebligat ile düzeltmeniz için bildirim yapılır. 30 gün içerisinde düzeltmede bulunmanız gerekir, aksi taktirde derneğin feshi için Cumhuriyet savcılığına dernekler birimi tarafından başvuruda bulunulur. 

Şimdi dernek amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmeye odaklanmak ve tüm süreçlerde başarılı olmak istiyorsanız, dernek kuruluş bildirimini hatasız bir şekilde yapmalısınız. Bu da Ek-2 formunu doldurup imzalamak ve dernek tüzüğünü kusursuz hazırlamaktan geçer.

Google üzerinden 100 + KDV ya da 150 + KDV şeklindeki dernek kuruluşu yapılır tarzı reklamları da görebilirsiniz. Burada sizlere sunulan seçenek kopyala + yapıştır tarzı tüzük hazırlama ve Ek-2 formunu doldurmaktan ibaret olacaktır. Evet, bu şekilde kuruluş bildirimini yapmanız mümkün. 

Ancak dernek amaçlarını gerçekleştirmek için göstereceğiniz faaliyetlere özel olarak bir tüzük hazırlamalısınız. Zira dernek tüzüğünde yer alan amaç ve faaliyetlere aykırı davranmanın cezası 1730 TL’den başlamaktadır.(Dernek Cezaları). Yani kopyala, yapıştır tarzındaki dernek tüzükleri amaç ve faaliyetlerinizi gerçekleştirmenizi engelleyebilir. Bu durumda dernek genel kurulunu tekrar toplayıp, 3’te 2 çoğunluğu sağlayarak tüzüğü tekrar değiştirip, mülki idare amirliğine bildirmeniz gerekecektir. Özet geçmek gerekirse, tüm bu süreçleri yaşayan derneklerden olmak zorunda değilsiniz.

Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, sivil toplum gönüllülerinin dernek yönetim süreçleri ile ilgili yanında yer almaktayız. İşinizi şansa bırakmamak ve sürpriz cezalarla karşılaşmamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tüm süreçleri sizin kuracağınız derneğin tüzel kişiliğine özel olarak yürütmekteyiz.

Ek-2 Formunun Doldurulması

İsteğinize bağlı olarak Ek-2 formunun çıktısını alıp doldurabilirsiniz. Bu formu doldurmak, dernek tüzüğü hazırlamaktan kolay olabilir. Yetere ki kurucularınız arasında kanunen dernek kurması ve dernek faaliyetlerinde bulunması yasaklanmış bir üye yer almasın.

Kurucular kısmına tabloda yer alan en az 7 kişinin bilgilerini giriniz. Tabi kurucular arasında tüzel kişilik, yabancı kurum ya da yabancı ülke vatandaşlarının yer almasında özel kanun hükümleri uygulanır.

Dernek ile yapılacak olan yazışmalarda yetkili kılınması adına en az bir kişinin yerleşim yeri adresi, iletişim bilgileri ve imzasına yer verilir. Bir sonraki aşamada ise, DERBİS şifresini almak için yetkili olacak geçici yönetim kurulu başkanının bilgileri yazılır. İsim ve soyadların karşına imza atıldıktan sonra ek-2 formu teslim edilmek üzere hazır hale gelmiştir.

Dernek Tüzüğünün Hazırlanması

5253 sayılı mevzuatta yer alan, dernek tüzüğünde bulunması zorunlu olan unsurları doldurup, tüm kurucu üyelerle birlikte imzalamalısınız. Tüzükte yer alan tüm maddeler dernek yönetimini ve üyelerini bağlayıcıdır. Tüzük bir derneğin anayasası olarak kabul edilmektedir. Tüm maddelerin dernekler yönetmeliği ve mevzuata uygun olması gerekir. 

Dernek Kuruluş Bildirimi Formu + Dernek Tüzüğü ve İstisnai Evrakları verdiğinizde alındı belgesi ile kuruluş tamamlanmış oldu. İlk 6 ay içerisinde en az 16 kişilik üye ile genel kurul toplantısı yapmalısınız. Tabi tek gereklilikler bunlar değil. İç denetim, proje yürütme, iktisadi işletme açma, yardım toplama izni, dernek muhasebesi vb. bir çok dernek yönetim süreci işlemleri sizi bekliyor olacak. 

Mutlaka sadece dernek yönetim faaliyetleri alanında hizmet veren ve çatısı altından hem dernekler hukuku hem de muhasebesi alanında profesyoneller bulunduran firmalardan destek almalısınız. 2008 yılından beri aktif olarak sivil toplum faaliyetlerinde yer alan kadromuzla, sizlerin yanında yer almaktayız.

 
Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri Olarak, Alanında Uzman Profesyonellerle, tüm süreçlerde sizlerin yanında yer almaktayız.
 
Ziyaretçi Yorumları (2)
  1. İsmail KUYUMCU dedi ki:

    Biz Aydın’ ın Söke ilçesinde depremzedeler olarak bir dernek kurmak istiyoruz. Sizin vereceğiniz hizmetin ücreti nedir?

    1. Dernekciler dedi ki:

      0532 255 91 59 numaralı hattan ulaşabilirsiniz.

Call Now Button