Dernek Marka Patent Tescili

16.04.2024
6.634

Marka, bir kuruluşun vermiş olduğu hizmetleri, diğer kuruluşların hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan, şahıs isimleri dahil,  her türlü sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların veya ambalajların biçimi olmak üzere sicilde gösterilebilir ve ayırt edici her türlü işarete verilen isimdir. Türkiye’de marka koruması 10.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet kanunu ile sağlanmaktadır. Marka patent tescili zorunlu olmasa da, markanız üzerindeki haklarınızı ispatlayan ve ihlalleri engelleyen en büyük araçtır. Kurmuş olduğunuz derneğin adının marka tescili, herhangi bir suistimali engellemek adına oldukça önemlidir.

Marka Patent Tescili

Marka Patent Tescili

2021 yılında 122 Bin aktif dernek bulunduğunu varsayarsak, dernek isimlerinin karışması, önüne ya da sonuna alacağı kelimeler ile benzerlik göstermesi olağan bir durumdur. Daha önce dernekler arasında bu konuda açılmış olan isim hakkı davalarını da görmek mümkün. Örneğin; ” Yaşam Hakkına Saygı” derneğini ele alalım. Derneğin isminin sonuna bir kelime eklenerek ” Yaşam Hakkına Saygı ve Sevgi ” derneği kurulsa ve benzer logolar kullanılsa, marka patent tescili yapılmadığı sürece, bu konuda hak iddaa etmeniz oldukça zordur. Mevcut derneğin sosyal statüsünün farklı bir dernek tarafından kullanılmasına engel olmak adına, marka patent tescili yaptırmanız gerekmektedir.

Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, 2008 yılından beri aktif olarak dernek kuruluş süreçlerinde yer almaktayız. Dernek kuruluş sürecinde marka tescili yaptırmış olan derneklerimiz, herhangi bir marka ihlaline neden olacak faaliyetlerde hukuki olarak sınai haklarını korumaktadırlar. Sizlerde dernek faaliyetlerinize odaklanmak ve amaçlarınızı gerçekleştirmek adına, marka patent tescil işlemlerinde bizlerden destek alabilirsiniz.

Marka Patent Tescil Başvurusu

Marka koruması için başvuru yapıldıktan sonra, markanız 10 yıl boyunca korunmaktadır. Ardından yapacağınız, marka yenileme başvurusu ile, ödeyeceğiniz harç doğrultusunda, 10 yıllık marka koruma hakkı kazanmış olursunuz. Türk Patent Enstitüsü marka tescili konusunda yetkili makamdır. Gerekli evrakların teslimi ile, patent tescil başvurusu gerçekleştirilmiş olur.

Başvuru Yapacak Dernekler için:

  • Faaliyet Belgesi,
  • Dernek Unvanı
  • Adres ve İletişim Bilgileri
  • Dernek Logosu 

başvuru için gerekli evraklardır. Evraklar eksiksiz bir şekilde Türk Patent Enstitüsüne teslim edilir. Evraklarda eksiklik yok ise, markanız şekil açısından korumaya alınır ve başvurunuz kesinlik kazanır. Bu aşamada yapılacak incelemede, herhangi bir eksiklik var ise size 2 aylık bir süre tanınır. Tanınan ek süre içerisinde eksiklikleri gidermeyenler için, yapılan başvuru iptal edilir.

Marka başvurusu Türk Patent Enstitüsü usullerine uygun olarak yapılmış ise, esasa uygun inceleme sonrası, resmi markalar bülteninde yayınlanır. Marka, ilan tarihi sürecinden sonra, 2 ay boyunca itirazlara açık olur. İtiraz gelmemesi durumunda, marka tescil edilir ve sicil kaydı oluşturulur. Son olarak marka tescil belgesi dernek yöneticisine teslim edilir ve süreç tamamlanmış olur.

Yazım aşamasında kolay görünen bu süreç uygulama aşamasında oldukça detaylıdır. Bir çok marka başvurusu, yapılan usul eksiklikleri nedeniyle geri dönmektedir. Ayrıca, başvuru kapsamı doğrultusunda, eksik bildirimde bulunmak, sınai hak kapsamında, başvuru sahipleri için sınırlayıcı olabilir.

İşinizi şansa bırakmamak ve marka tescilinde bizleri tercih eden 300+ Mutlu Dernek arasında yerinizi almak için, bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, alanında tecrübeli ve uzman profesyoneller ile, tüm dernek yönetim süreçlerinde sizlerin yanında yer almaktayız.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Call Now Button