Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, bizlere soruduğunuz tüm soruları, tek bir sayfa altında toplama kararı aldık. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden ya da iletişim adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz. Sıkça sorulan sorular sayfamız sürekli güncellenecektir.
Dernek kurmak için en az 7 kişinin bir araya gelip kuruluş bildirim formu doldurması gereklidir.
Dernek kuruluş bildirimi sonrası en geç 6 ay içinde genel kurul toplantısı yapmalısınız.
Dernekler yılın 1 Ocak ile 30 Nisan arasında bir önceki yılın beyannamesini vermelidir.
Dernek kurmanız için herhangi bir harç ödemeniz gerekmiyor. Sadece yönetim süreçleri için bir takım harcama kalemleriniz olacaktır.
Vakıf kurmak için 2021 yılında en az 80 Bin TL kuracağınız vakfa tahsis etmeniz gerekiyor.
Derneğin iç denetiminin nasıl ve ne sıklıkla yapılacağı tüzükte belirtilmiştir. Yılda en az 1 kere iç denetim raporu hazırlamalısınız. Tüzükte bunun aksini belirtemezsiniz.
Çocuk dernekleri hariç tüm dernekler lokal açabilir. Gençlik ve spor kulüpleri de lokal açabilir ancak içkili lokal açılması yasaktır.
Dernek kurmak için en az 7 kişiyle kuruluş bildirim formunu doldurmak ve hazırlamış olduğunuz tüzüğün her sayfasını imzalayıp, İl Sivil Toplum Müdürlüğüne teslim etmeniz yeterlidir. Evraklarınız kontrol edildikten sonra size verilecek alındı belgesi, derneğin tüzel kişilik kazandığını ifade eder.
Genel kurulu toplamak ve yönetim kurulunu belirlemek için ilk toplantıya kadar en az 16 üyenin olduğu yönetim kurulunu belirlemek gerekir. En az 5 asil, 5 yedek yönetim kurulu üyesi, 3 asil ve 3 yedek denetim kurulu üyesi oluşturulmak zorundadır.
Dernek başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, bazı görevlerine istinaden maaş yerine geçebilecek huzur hakkı alabilirler. Bunun için kanunen belirlenmiş olan yasal sınır ve şartlar mevcuttur.
Bu miktar yönetim kurulu tarafından alınacak kararla belirlenir. Amaç ise ihtiyaç durumunda karşılanabilecek kadar miktarın kasada hazırda bulundurulmasıdır.
Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddi yardımda bulunabilirler.(5253 DK . Madde)