Dernek Yönetim Kurulu Üyesinin İstifa Etmesi

12.03.2021
8.324

Dernek başkanı, denetim kurulu ya da yönetim kurulu üyesinin istifa etmesinin detaylarını açıklamadan önce Türk Medenin Kanununun 66. maddesini not düşelim. ”Hiç kimse bir dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak istifa dilekçesini bildirmek kaydıyla, dernek üyeliğinden çıkma hakkına sahiptir.” Kanun maddelerinden de anlaşıldığı gibi dernek yönetim kurulu üyesinin istifa etmesinin önünde herhangi bir engel yoktur.

Dernek başkanı ya da kurul üyelerinden birinin vefat etmesi, istifa etmesi ya da kurucu üyelerden birisinin ayrılmak istemesiyle bazı istisna durumlar mevcuttur. Şimdi bunları tek tek inceleyelim.

Dernek Başkanının İstifa Etmesi

Dernek başkanının istifa etmek için yönetim kuruluna hitaben bir dilekçe yazması yeterlidir. Eğer yönetim kurulu istifa dilekçesini almaktan kaçınırsa dernek başkanı noter aracılığı ile istifasını yönetim kuruluna iletebilir. Tek taraflı iade beyanı ile dernek başkanı yani dernek üyeliğinden istifa edebilir.

Dernek başkanının yerine başkan yardımcısı tüzükte belirtilmek üzere başkan olarak atanabilir. Ya da genel kurul olağanüstü toplanarak yeni dernek organı seçimi yapılabilir.

Yönetim Kurulu Üyesinin İstifa Etmesi

Dernek genel kurullarında asil üye ile birlikte yedek üyeler seçilir. Herhangi bir yönetim kurulu üyesinin istifa etmesi durumda tüzükte daha önceden belirlenmiş bir hüküm varsa uygulanır. Normal şartlarda ise yedek yönetim kurulu üyelerinden birisine çağrı yapılır. Boşalan koltuklar yedek üyeler ile doldurulur. Yapılan değişiklik 30 gün içerisinden DERBİS üzerinden il dernekler birimine bildirilir.(dernek istifa dilekçesi örneği)

Eğer kurucu başkan ya da kurul üyelerinden herhangi birisi, ilk genel kurul yapılmadan önce istifasını verirse, ilk 60 gün içinde inceleme yapan dernekler birimi tarafından eksiklik giderilmesi adına 30 günlük süre tanınır. İstifa edecek olan kişinin yerine alınacak olan yeni üye dernekler müdürlüğüne bildirilir.

Dernek denetim kurulunun istifa etmesi esasında da yukarıdaki kurallar geçerlidir. Yedek üyeler var iken, yönetim kurulu eksik bir şekilde toplanamaz, çağrı yapamaz ve karar alamaz

Dernek başkanı ya da dernek yönetim kurulunun istifa etmesinde bulunduğunuz durum neticesinde istisnalar oluşabilir. Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak tüm dernek yönetim süreçlerinde sizlerin yanında yer almaktayız. Bilgi almak için yorum, Whatsapp ya da iletişim numaraları üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları (6)
  1. kenan zaman dedi ki:

derbis beyanname sisteminde istifa eden dernek üyesini pasif üye nasıl yapabilirim

1. Elif KARATAŞ dedi ki:

Bildirimler >> Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi seçeneği üzerinden yapabilirsiniz.

2. Semih koç dedi ki:

Dernek yönetim kurulu üyesinin istifası sonrası mutlaka yedek ğyelerden birimi yönetim kurulu üyeliğine alınır denetim kurulunu üyesi istifa edip yönetim kurulu üyesi olabilir mi

1. Elif KARATAŞ dedi ki:

Sadece yedek üyelerden seçim yapabilirsiniz.

3. Kudret dedi ki:

İyi günler dernek yönetiminde Başkan yardımcısıyım ve istifa etmek istiyorum ama muhatap bulamıyorum nasıl bir yol izlemeliyim

1. Elif KARATAŞ dedi ki:

Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan net cevap vermemiz maalesef mümkün değil. İletişim numaralarımız arayıp, bilgi alabilirsiniz.

Call Now Button