Dernek Başkanı Nasıl Değiştirilir, Dernek Başkanı İstifası?

10.05.2021
395

Dernek başkanının istifa etmesi ya da ya da dernek başkanının değiştirilmesi, tüzükte yer alan hükümlere uygun olarak yapılmalıdır. Tüzükte dernek başkanı yani yönetim kurulu başkanının değişimi için, genel kurul yapılması gerektiğine dair madde var ise, genel kurul olağanüstü olarak toplanmalıdır. Ancak tüzükte dernek başkanı değişimi ve istifasına dair bir madde yoksa aşağıda yer alan hüküm uygulanır.

Bir derneğin en az 5 asil, 5 yedek yönetim kurulu üyesi bulunur. Dernek başkanı bu asil yönetim kurulu üyeleri arasında yönetim kurulu başkanı görevini üstlenir. Dernek başkanının istifa etmesi durumunda, ilk yedek yönetim kurulu üyesinden başlanarak sırasıyla çağrı yapılır. Eksik üyenin tamamlanması durumunda, yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yeniden yapılır.

Eğer dernek başkanı, sadece başkanlığı bırakıp, yönetim kurulunda kalacaksa, bu durumda üyeler arasında görev dağılımı gerçekleştirilir. Yedek üyelere çağrı yapılması gerekmez. Tabi tüzükte aksi bir madde bulunmaması şartıyla tüm bu işlemler gerçekleştirilir.

Dernek başkanı değişikliği sonrası, yapılan değişikliğin 30 gün içerisinden DERBİS üzerinden bildirilmesi zorunludur. İsteğe bağlı olarak, yapılan değişikliğin karar örneğini, elden dernekler birimine teslim edebilirsiniz.

Not: DERBİS şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Bildirimler >> Dernek Organlarında Değişiklik Bildirimi seçeneklerine tıklayınız. Ardından Kurul Karar Tarihi ve Kurul Karar Sayısını yazarak, alt ekranda yer alan üyeler arasında gerekli değişiklik bildirimini gerçekleştirebilirsiniz.

Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak tüm dernek yönetim süreçlerinde sizlerin yanında yer almaktayız. Yapacağınız önemli değişiklik ve yönetim süreçlerinde mutlaka danışmanlık hizmeti almalısınız. Dernek başkanı değişikliğinde sadece bildirimde bulunmak yeterli değildir. Yeniden DERBİS şifresinin alınması, şahsi verilen yetkiler var ise yeniden düzenlenmesi ve önceki kararların ve görev yetkilerinin incelenmesi gerekebilir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Call Now Button